• Lex Bersi

Betekent het coronavirus het einde van de kantoortuinen?

- Wat kunnen we doen om ergonomisch en gezond te blijven werken?

- Vergoeding thuiswerkplek (belastingdienst)

We zitten midden in de corona-crisis en alle maatregelen die zijn afgekondigd waaronder afstand houden moeten zorgen dat het virus zich niet verspreid. Conclusie is dat een hele groep kantoorwerkers nu thuis werken aan de keukentafel, op de bank of zelfs liggend op bed, al dan niet gestoord door de ook thuiszittende kinderschaar.

De eerste week zit erop en het ziet er naar uit dat dit nog wel een poosje gaat voortduren. Echter, de werkgever dient er voor te zorgen dat de thuiswerker een goede werkplek tot zijn beschikking heeft. Een goede stoel en bureautafel (Liefst een zit-sta tafel)  behoren tot de standaarduitrusting van de thuiswerker. Natuurlijk heeft niet iedereen hier plaats voor en voor een korte periode zal niemand echt moeilijk doen als het allemaal niet echt Arbo verantwoord is.


Maar stel dat het allemaal straks voorbij is en we weer op kantoor mogen zitten, willen we dan nog opeengepakt en opgehokt in een kantoortuin werken? Gebleken is dat het dicht op elkaar zitten en fysiek contact toch het overdragen van virussen bevorderd of het nu corona is of de griep. Kantoortuinen maken ons ziek en we zijn toch met onze neus weer op de feiten gedrukt. En wat kunnen we eraan doen? Uiteraard zullen we meer afstand willen houden tot onze collega’s dus minder mensen op de vierkante meter. Systeem en akoestische scheidingswanden maken het mogelijk een eigen afgeschermde plek te creëren en een goede ventilatie is dan natuurlijk ook een punt van aandacht. Ook separate kantoren zullen weer meer hun intrede doen en dit is een uitdaging voor onze vastgoed en project ontwikkelaars.

Maar wellicht dat thuiswerken hiermee nu echt is doorgebroken, wat een heleboel voordelen heeft; denk aan minder in de file of flexibeler werken. Maar dit vraagt zowel van de werknemer als werkgever vertrouwen en discipline. Het begint allemaal bij een goede werkplek! Dit is een eis en een verplichting, dus werk thuis ook gezond.

Uw werkgever en belastingdienst  kunnen u financieel helpen uw thuiswerkplek te realiseren;


Vergoeding thuiswerkplek

Indien u een thuiswerker bent en dit contractueel is vastgelegd door uw werkgever)

U minimaal 1 dag per week vanuit huis werkt kunt u € 1.815,- (inclusief BTW) belastingvrij van uw werkgever vergoed krijgen om uw thuiswerkplek in te richten. Dit belastingvoordeel mag eens per 5 jaar worden uitbetaald.  De belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan het thuiswerken. -  Er wordt gedurende 20% van de tijd van uit huis gewerkt;

-  De inrichting moet voldoen aan de Arbowet  (bureautafel  moet op uw hoogte ingesteld of worden versteld  kunnen worden en stoel moet voldoen aan de EN 1335/ NPR normen.

-  Er is een contractuele overeenkomst tussen werknemer en werkgever inzake thuiswerken.

Wij adviseren u graag  en kijk eens in onze webshop voor de mogelijkheden.

154 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven